Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Безпека на дорогах: як не допустити загоряння авто

Все частіше в Україні фіксують випадки загорянь автомобілів на дорогах саме у літній період. Завершуються ці пожежі по-різному: хтось втрачає лише авто, а хтось власне життя. У Дніпрі такі випадки поодинокі, проте загоряння все одно відбуваються.

За останні пів року в Дніпропетровській області сталось 1800 ДТП, з них 13 спричинені займанням автомобілів. Поліціянти стверджують, 99% загорянь автомобілів – це провина водія, тому їм можна легко запобігти. У тому числі, коли мова про пожежу.

Тарас Березний, інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції Дніпропетровської області: “Правил профілактики дуже багато. Щонайменше, це дотримання правил дорожнього руху і нормальна їзда на дорогах. По-друге, ви маєте слідкувати за станом свого автомобіля. Нерідко причиною займань авто є те, що людина не слідкує за ним. Є багато водіїв, які навіть не відкривають кришку капоту і не знають де що знаходиться. Якщо ви будете уважним водієм, і перед тим, як зранку завести свій транспортний засіб, будете його оглядати – подивитесь, чи немає витіку мастила, палива або іншої рідини. Ці рідини можуть легко попасти на розігрітий двигун і спричинити пожежу”.

Рятувальники демонструють план дій. Тож, що робити, якщо під час поїздки ви вже відчули запах диму у своєму авто?

“Якщо в ході ви помітили, що сталося загоряння, вам потрібно негайно зупинитися в безпечному місці, відчинити капот, взяти вогнегасник, повільно, нешвидко відкрити капот, повільно… бо вогнище може запалати ще сильніше. Вогнегасник ви направляєте на осередок загоряння, не на полум’я, а на сам об’єкт”.

Завдяки швидкій фіксації загорянь та тісній співпраці Ситуаційного центру Дніпра з ДСНС та поліцією міста, автомобільні пожежі вдається швидко приборкувати.

Альона Чуєва, директорка комунального підприємства “ІНФО-РАДА-ДНІПРО” Дніпровської міськради: “Але те, що ми бачимо, це така ситуація, коли ми не можемо нічого зробити, тобто ми вже бачимо результат певних дій або ситуацій. Тож єдине, що ми можемо зробити — це діяти на випередження. Як саме? Ми можемо проінформувати містян про можливі ризики, можемо повідомити їх про дотримання правил пожежної безпеки дорожнього руху”.

Найближчим часом у Дніпрі очікується підвищення температури та п’ятий клас пожежної небезпеки, тому фахівці закликають діяти на випередження та убезпечити своє авто від загорянь.