Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Батл-Борщ: як у Дніпрі боролися за звання найсмачнішої традиційної страви та збирали кошти на ЗСУ

У Дніпрі змагалися за найсмачніший борщ. Волонтери та професійні шеф-кухарі міста влаштувати благодійний батл у приготуванні традиційної української страви, а після — передали смаколик воїнам на фронт. Тож чий борщ найсмачніший?

Просто неба волонтери та досвідчені шеф-кухарі зібралися, аби позмагатися у вправності приготування головної української страви.

Олена Булах, голова громадської організації «Асоціації рестораторів та готельєрів Дніпра»: “Це культурна спадщина і це, в моєму розумінні ресторатора, — це найсильніша культурна зброя та гастрономічна зброя України. Кулінарний шедевр тому, що у кожної господині свій борщ. Ми дали їм вихідні продукти, а ось “секретний інгредієнт” у кожного свій”.

Смажаться овочі, шкварчить сало та закипає бульйон. За столами учасників – справжня битва. Готують одну страву, але у 18 варіантах. Віталій Лапинський — професійний шеф-кухар. Сьогодні у свою команду взяв малу онуку Ангеліну. Секрет його борщу – готувати страву з любов’ю.

Віталій Лапінський, учасник: “Особливі інгредієнти — це червоний перчик, обов’язково повинен бути солодкий перчик. Бульйон я зробив з трьох видів м’яса  — індик, яловичина і свинина. Помішала моркву, лук і свеклу, добавила помідорний фреш”.

В українських костюмах та з веселим настроєм готує запальне тріо дніпровських волонтерок.

Надія Деркач, учасниця: “А це наша ізюминка: щоб був смачніше борщ, добавляють сливову віточку, яка просмажується і запах йде сливового та копченого, і дуже смачного борщу”.

Чистота на столі, подача, а головне — смак. За усіма процесами приготування пильно стежить журі.

Богдан Михайлов, голова гільдії ресторанів у Києві: “Кінцевий результат — має бути смачний борщ. Я вам скажу по секрету: ми побачимо, чи використовують вони сало, тому що справжній борщ повинен бути затовчений салом з часничком. Ця фішка не зрівняється ні з однією стравою світу”. 

Аби привернути увагу журі, у фіналі деякі учасники влаштовували навіть концертні номери.
Головна мета змагання — зібрати кошти для ЗСУ та нагодувати українських військових, які боронять Україну на Донецькому напрямку.

Вікторія Суходольська, голова громадської організації SPORT&HEALTH CITY: “Ми вирішили, за проханням однієї з військових частин, зібрати кошти для придбання обладнання, яке буде надавати покращений інтернет-зв’язок. Тому що всі знають, що на передовій це дуже важливо”.

Після змагання учасники закатали борщ у банки та з найщирішими побажаннями відправили страву хлопцям на передову.