Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Багатоповерхівки Дніпра зможуть економити на комуналці

50 відсотків – держава, 30 – кошти гранту, а 20 – повертають мешканці за рахунок економії енергоресурсів. За таким принципом діє програма «Енергодім». В країні вона працює вже три роки. Її успішно впровадили у будинках ОСББ на Західній Україні. Цьогоріч до масштабного проекту енергомодернізації доєднався Дніпро. Проте, у місті зробили навіть більше: знайшли можливість допомогти дніпрянам відчутно економити.

“Вот именно здесь восемь томов условно научной работы, которая была проведена проектантами и архитекторами для того, чтоб ваш дом был утеплен”.

На вулиці Метробудівській – збори. Мешканці 10-під’їздного будинку номер три збирають підписи. Члени ОСББ розмірковують над пропозицією, яку отримали від владців.

Зинаїда Григорівна, мешканка будинку №3: “Будут делать утепление дома. Мы вышли из-за того, чтобы проголосовать и все было в порядке”.

Тетяна Солей, мешканка будинку №3: “Мы вышли за то, чтобы в нашей квартире было тепло. У меня угловая комната, квартира угловая, и холодная одна стенка. Хотелось, конечно, чтобы дома было теплее. Люди утеплили раньше. Ну это, может, и неправильно, но у них теплее в доме, в квартире”.

Співвласникам пропонують взяти участь у великому проєкті під назвою «Енергодім». 50 відсотків сплачує держава, 30 – грантові кошти, а 20 – повертають мешканці будинку за рахунок економії енергоресурсів. Така концепція проєкту.

Єгор Фаренюк, виконуючий обов’язки директора Державного фонду енергоефективності: “Програма «Енергодім» почала працювати у вересні 2019 року. За цей час ми отримали понад 870 заявок на участь від співвласників будівель с формою правління ОСББ, і вже за минулий рік 95 проєктів. Тобто 95 будинків модернізовані повністю або частково”.

У процесі виконання програми ще 200 будинків ОСББ. Дніпро доєднався до програми цьогоріч. Аби містяни не хвилювалися про повернення коштів і не загрузли у кредитах, владці доповнили масштабний проєкт міською підтримкою. Для цього підписали меморандум із держфондом енергоефективності про співпрацю. У лютому цей проект мають підтримати на сесії.

Северин Маринчук, депутат Дніпровської міськради: “Это государственная программа, половина бюджета которой финансируется с бюджета Украины, половина – из зарубежных европейских и американских доноров. Но дело в том, что мы говорим о том, что эту программу мы дополняем городской программой «Енергодом Дніпро», благодаря которой мы надеемся, что будет очень большой толчок”.

У держфонді енергоефективності вважають: цьогоріч у Дніпрі може з’явитися 5 будинків, які приєднаються до всеукраїнської програми «Енергодім». Їх повністю завершать і виплатять необхідні гранти.