Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Автономне живлення для дому: який генератор обрати?

Зима вже «на носі» – українці обирають генератори. Яка середня ціна на резервне джерело електроживлення та яка альтернатива для власників квартир?

«Модель добра, дуже гарна за якістю, але потужність 2,8 кВт. Я би вам порекомендував трохи іншу модель, більш потужну».

Пан Андрій обирає генератор для своєї оселі. Каже, чув попередження від профільних відомств, що взимку можливі відключення світла. Минулорічні блекаути навчили: подбати про автономне живлення треба заздалегідь.

Андрій, переселенець з Маріуполя: «Попереду зима і треба якось утеплюватись. Підзарядити саме ходове — холодильник, телевізор, лампочка, гаджети, ноутбук. Вибираю такий, щоб потягнув двоконтурний котел, щоб був тихіше».

У магазині генератори на будь-який смак, потужність та ціну. На відміну від минулого року, полиці забиті автономними джерелами живлення. Як кажуть продавці, попит на них не впав, а навпаки – виріс на 80%. Коштують генератори недешево.

Юрій, продавець, начальник відділу «Автогрупа та інструменти»: «Найдешевший буде 9990, найдорожчий – 143 000, середня ціна за 5 кВ буде 19 900. Вони взагалі відрізняються: є дизельні, бензинові, газ-бензин, є комбіновані та гібриди. Якщо ми беремо 5 кВ, то дуже гарні є. Ось вони: їх ціна 66 500, це Туреччина, він їде на колесах, зі стартером. Якщо людина похилого віку, є стартер – підійшла, завела, все добре».

Зараз ціни зросли в середньому на 20-30%. На це вплинули інфляція, підвищення тарифів на енергоносії, логістика, зношеність обладнання дизель-генераторів в умовах їх інтенсивного використання під час постійних відключень минулого сезону.

Покупець Андрій зробив свій вибір — купив дизельний генератор на 5 кВт ціною майже в 20 тисяч.

—Задоволені своєю покупкою?

—Не знаю, час покаже. Хотілося б, щоб він не став у нагоді. Але думаю, що так. Тепер буде краще.

А ось для власників квартири генератори не підходять. Втім, є альтернатива – перетворювачі напруги.

Юрій, продавець, начальник відділу «Автогрупа та інструменти»: «Наприклад, Альтек, який із вбудованим зарядним приладом, під’єднується до акумуляторів і до мережі. Поки є напруга в мережі, він заряджає на постійній основі. Пропала напруга, він в атоматичний режим переходить, в режим інвертора, перетворює з 12 вольт на 220 і дає можливітсь вкючати вдома холодильник, телевізор, освітлення».

Існує три види генераторів — бензинові, дизельні та газові. Останній – небезпечний. Також продавці радять звертати увагу на систему захисту від перегріву. Бо в разі досягнення двигуном критичної температури, генератор буде вимикатися.

Читайте також: Роботодавцям Дніпропетровщини компенсують витрачене на облаштування комфорту для співробітників з інвалідністю