Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Артеріальна гіпертензія — непомітний симптом серйозних захворювань

Болить голова, шум у вухах і хода стала невпевненою? Так може проявлятись артеріальна гіпертензія або підвищений тиск — небезпечний стан, який потребує втручання лікарів. Чому гіпертензію треба контролювати та як правильно це робити?

Одним з найважливіших показників здоров’я людини є артеріальний тиск. Маркером хвороби організму є його підвищений показник. Лікарі називають цей стан «артеріальною гіпертензією».

Андрій, сімейний лікар: «Це стійке підвищення тиску крові у судинах. Тиск може бути систелічним і діастилічним — коли серце або скорочується, або відпочиває. Саме його ми вимірюємо за допомогою тонометру».

Інколи симптоми підвищеного тиску майже непомітні. Треба бути уважним, адже вони є маркерами серйозних хвороб.

Андрій, сімейний лікар: «Головний біль, запаморочення, шаткість при ходьбі, порушення слуху, шум в голові, шум у вухах, біль в серці, перебої в роботі серця, швидка втомлювальність, загальна слабкість. Найстрашніші ускладнення, які можуть виникнути на фоні артеріальної гіпертензії — це інфаркт міокарда та інсульт головного мозку».

Є ряд чинників, які можуть призвести до підвищення показників артеріального тиску у людини.

Андрій, сімейний лікар: «Малорухливий спосіб життя, надлишкова вага, надмірне вживання харчової солі, шкідливі звички, зокрема, куріння, вживання алкоголю та надмірне споживання кофеїновмістких продуктів».

Контролювати власний стан здоров’я просто: вчасно відвідувати сімейного лікаря, здавати аналізи, вести рухливий спосіб життя та слідкувати за показниками тиску.
За інформацією МОЗ, оптимальним показником тиску є 120/80 міліметрів ртутного стовбчика.

Андрій, сімейний лікар: «Для того, щоб контролювати тиск, потрібно вимірювати його два рази на добу протягом певного періоду часу. Якщо Ви помічаєте стабільне підвищення показників тиску, варто звернутися до лікаря».