Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Андрій Трубачев: «Закони України у сфері інформаційної і кібербезпеки потребують удосконалення»

Слід припинити відокремлювати інтернет та його можливості, як окрему складову. Це еволюціонований засіб комунікації з пошти, телеграфу, телефона та телевізора. Цифровізація – це гарно, однак слід враховувати певні застереження та пропозиції щодо цього, заявив журналіст та активіст партії “Пропозиція” – Андрій Трубачев.

Він вважає, що сучасний інструмент комунікації, як молоток: ним можна зробити шпаківню або добряче травмуватися чи вбити. Бо поруч із зручністю та швидкістю спілкування, оперативним сервісом та засобом заробляти гроші існує й безпека шахрайства, негативного емоційного та психологічного впливу.

Саме тому, переконаний Андрій Трубачев, слід зробити інтернет ефективним засобом покращення життя громадян. Тим більше, законодавство в цій сфері давно потребує апдейту.

Андрій Трубачев,журналіст, активіст партії “Пропозиція”: «Ми можемо поставити всюди умовні прапорці – запровадити цензуру, обмеження, блокування тощо. І коли йдеться про державну безпеку, це і справді виправдано. Водночас ми не можемо скочуватись до країн на кшталт Північної Кореї чи Ірану, бо тоді ми порушуємо принцип демократії, який сповідує, зокрема, і партія «Пропозиція». Другий варіант – займатися освітою та просвітництвом в цій царині, починаючи з дитячого садка, зі шкільної парти. І вчити людей користуватися цим інструментом так, щоб собі не нашкодити або щоб хтось не нашкодив з його допомогою. І тут якраз і має включитися держава і запровадити спільний проект Мінцифри і Міносвіти – комплексну програму правильної цифрової освіти. Ще один аспект стосується кіберполіції. Дуже часто вона реагує вже постфактум, хоча має працювати на випередження, превентивно – шукати нові алгоритми і душити цю «гідру» у зародку, а не коли вже є жертва тих же шахраїв, усіляких маніпуляторів і інших злочинців. Для цього потрібні легальні інструменти. Відтак українське законодавство в галузі кібер і інформаційної безпеки потребує серйозного удосконалення».