Site icon Телеканал «ДніпроTV»

АМКУ розпочав розслідування з приводу дефіциту пального

Протягом двох тижнів Антимонопольний комітет України моніторить ситуацію на ринках пального. Інформацію збирають із загальнодоступних джерел, від споживачів та органів влади, повідомляють в АМКУ.

При цьому отримують суперечливі дані. З одного боку, начебто пальне наявне на ринку і у достатніх обсягах, а з іншого спостерігається, що окремі оператори не продають пальне на АЗС, а там, де продажі відбуваються – черги можуть досягати декількох кілометрів.   

Відтак Антимонопольний комітет розпочав дослідження щодо дотримання реалізаторами пального вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

На меті – з’ясувати, чи були/є об’єктивні причини для критичної ситуації, що склалась на ринках пального, зокрема, дефіциту у квітні – травні 2022 року, чи криза могла бути спричинена змовою найбільших гравців ринку.

Першим заходом в рамках дослідження стала робоча зустріч з представниками найбільших мереж автозаправних станцій України.

Заступниця голови АМКУ – державна уповноважена Анжеліка Коноплянко під час зустрічі висловила сподівання, що суб’єкти господарювання, розуміючи важливість питання, будуть співпрацювати з Комітетом.

«Наша мета – у стислі терміни з’ясувати причини виникнення дефіциту на ринку пального та дати суспільству об’єктивну, неупереджену картину щодо цієї ситуації», – зазначила Анжеліка Коноплянко.  

У свою чергу під час зустрічі представники бізнесу розповіли про ситуацію у галузі та проблеми, які, за їхніми словами, заважають швидко вирішити проблему з дефіцитом пального. Мова йшла, зокрема, про неможливість швидкої перебудови логістичних ланцюжків за кордоном під потреби українського ринку та державне регулювання цін на пальне. Також вони висловили готовність надавати інформацію та сприяти роботі Комітету.  

Читайте також: Росія краде газ на окупованих територіях Луганщини.