Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Запобігти сексуальному насильству і допомогти постраждалим: у Дніпропетровській ОВА презентували проєкт «Вистоїмо разом» 

Постраждалі від сексуального насильства, пов’язаного з війною, зможуть отримати комплексну допомогу. Безкоштовну медичну, психологічну, юридичну та інформаційну підтримку. Про це йшлося під час презентації проєкту «Вистоїмо разом» у Дніпропетровській ОВА. 

«Ми відбудували механізм протидії домашньому насильству. Ще одне ключове питання – підтримка жертв сексуальних злочинів, пов’язаних з війною. Саме тому реалізуватимемо проєкт «Вистоїмо разом». Навчатимемо фахівців, як працювати з людьми, які пережили настільки жахливі події. Створимо «гарячу лінію» для постраждалих. Готові до нових викликів», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Ірина Грицай. 

Проєкт «Вистоїмо разом» впроваджуватимуть у 14 областях. Також і на Дніпропетровщині. Мета – вдосконалити систему реагування на сексуальне насильство та законодавчу базу. А ще – інформувати мешканців щодо доступної допомоги, навчати фахівців, які працюють з постраждалими.

«Прикро усвідомлювати, що через війну випадки сексуального насильства почастішали. Саме тому у співпраці з урядом України, громадськими організаціями, при підтримці ЄС реалізуємо проєкт «Вистоїмо разом». Щоб постраждалі отримали комплексну медичну, психологічну, правову, соціальну, медичну допомогу», – підкреслила Урядова уповноважена з гендерної політики Катерина Левченко.

Представниця коаліції «Жінки, мир, безпека» у Луганській області Оксана Луньова поділилися досвідом допомоги мешканцям регіону, що постраждали від насильства.

«Практично вся Луганська область під окупацією. Ще з 2014 року протидія сексуальному насильству для нас – надважливе питання. Ми інформуємо мешканців, що робити у таких ситуаціях. У нас діють «гарячі лінії» та хаби у різних регіонах. Бачимо, що кількість людей, які не мовчать про злочини, збільшилась», – розповіла Оксана Луньова. 

Для постраждалих від насильства діє Платформа допомоги врятованим. Там зібрані урядові «гарячі лінії», адреси центрів підтримки, контакти сервісів психологічної, соціальної та правової підтримки. А ще – цілодобові безкоштовні консультації за номерами: 15-47 або 116-123.

Проєкт «Вистоїмо разом» реалізовується Українським Жіночим Фондом з ГО «Ла Страда – Україна» та «Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем». За підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноважної з питань гендерної політики та за фінансування ЄС.

Читайте також: 48 багатофункціональних ліжок, протипролежневих матраців і подушок: благодійники передали допомогу медзакладу області