Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Загорівся дах: чому зайнявся 5-поверховий будинок у центрі Дніпра?

Надвечір четверга запалав дах житлового будинку в центральному районі Дніпра. Загальна площа пожежі становила 600 квадратних метрів. Зранку в 34 квартири вже повернули світло. Ще 17 осель поки залишаються без електрики через питання безпеки. У будинку немає опалення, бо вигоріли всі теплові комунікації.

Павло оглядає свою квартиру після пожежі на даху. Чоловік розповідає, коли горіло, був вдома, і не одразу зрозумів, що сталося.

“Поки дітей зібрали й вивезли, я стояв у дворі й спостерігав, як працюють пожежники. З другого крила почалось загоряння. Я думав, що їм вдасться загасити вогонь хоча б до половини, але доки вони приїхали й розгорнули рукави, вже горів весь дах”, – розповів дніпрянин Павло.

Підрахувати майнові збитки зараз неможливо. Продовжувати жити в квартирі –  не реально, анаслідки пожежі будуть ліквідовувати не один місяць.

“Вода накопичилася в перекриттях, просочила стіни. Висохне все в кращому випадку в травні, якщо пощастить. Вже й віконні відкоси просохли, і двері не відкриваються – так розбухли”, – сказав Павло.

Денис виносить речі зі своєї квартири, перебувати в оселі зараз небезпечно. Зі стелі сиплеться штукатурка, водою залита вся квартира – від стін до побутової техніки.

Ввечері він з родиною був дома. Одразу ж, як почули про лихо, вибігли на вулицю. Рятувальники допомагали евакуйовувати мешканців будинку і чоловік не стояв осторонь.

“Ми самі виходили й ще допомагали сусідів виводити. Потім я по дому пройшовся, всім постукав по квартирах. Дуже добре працювали пожежні й поліція злагоджено. Тобто, звичайно, дякую, молодці, наші служби. Але з цим потрібно, щось робити”,- розповів Денис.

У квартирі Олександра теж пошкодження, такі ж як і у сусідів з п’ятого поверху. Суму збитків підрахувати поки неможливо, але навряд чи технікою можна користуватися. А в квартирі надмірна вологість, каже чоловік.

Причини займання, на думку Олександра, порушення будівельних норм при реконструкції даху багатоповерхівки.

“Під час реконструкції даху були порушені ДБН, тому я неодноразово писав і на комунальну службу, і на підрядника, який займався цим питанням. Залиття було даху і квартир, в мене було 9 разів, коли робили ремонт. Внаслідок цього все вимокло, деревина не була оброблена і т.д. Тому я вважаю, що причиною швидкого займання стало порушення ДБН під час реконструкції даху на даному будинку”, – наголосив дніпрянин Олександр.

У департаменті житлово-комунального господарства кажуть, реконструкція даху була у 2018 році. І з того часу все було нормально.

“Не було ні пожеж, нічого. Я не можу коментувати, як було змащено, чи не було змащено, якимось матеріалами. Для цього є експертиза, яка дасть певні висновки”, – повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства ДМР Сергій Файфер. 

Після обстеження місця пожежі поліцією та ДСНС, у департаменті займуться оформленням документів на відновлення пошкодженої покрівлі.

“Наразі ми проводимо експертизу, щоб визначити ступінь пошкодження будівлі. Після отримання висновків буде розроблена проектна документація та будемо відновлювати дану покрівлю”, – зазначив Сергій Файфер. 

На відновлення покрівлі може знадобитися до пів року.

Читайте також: Нічне життя підземки. У Дніпрі для безпеки і зручності пасажирів ремонти проводять уночі