Site icon Телеканал «ДніпроTV»

ЗАЕС: Шантаж ворога триває, треба “бити у всі дзвони”. Від теракту росії нас захистить тільки міжнародний тиск

В етері телеканалу ДніпроTV голова Громадської ради при міській раді Дніпра Геннадій Корбан розповів, чи є спосіб захистити населення у разі теракту на Запорізькій АЕС.

– Декілька тижнів тому ворог активно шантажував Україну та наших союзників, насамперед Європу: або Україна перестане наступати, або кремль підірве ЗАЕС. Як Ви неодноразово говорили, від рашистів треба чекати гіршого. Але чому вони зараз припинили шантаж? І оскільки реальна загроза нікуди не поділася, що можна зробити на рівні міста заради безпеки? Радіаційний контроль, чи ще щось?

– На жаль, я не вважаю, що шантаж припинено. Він продовжується. Тільки вчора було багато публікацій на цю тему, де росіяни, які загалом контролюють атомну станцію, намагаються тримати один із реакторів у гарячому стані, хоча його можна було б охолодити і тоді це мало б небезпеку, тим більше, що станція сьогодні не генерує електроенергію та реактор не потрібен у робочому стані. Тому шантаж цей триває, я вважаю, і продовжуватиметься. Як можна від цього себе обмежити та убезпечити? На жаль, ніяк.

Є радіус ураження у разі, якщо станеться катастрофа, і ця катастрофа зачепить не просто Запоріжжя чи Запорізьку область. Вона зачепить і нашу область – Дніпропетровську, Київську область, Харківську область, Крим. Тож це глобальна річ.

Я вважаю, що єдиний спосіб боротися з цим – лише за допомогою наших західних партнерів, за допомогою тиску, який вони можуть створити на росію. За допомогою Китаю, який теж не підтримує таких речей. Для цього треба залучати всіх, бити в дзвони та добиватися гарантій від росії, що вона не допустить катастрофи на Запорізькій атомній станції. Інакше жодних побутових способів боротьби із цим, на жаль, немає.

Радіація – це такий ворог, який не видно, який проникає всередину через відкритий простір. На жаль, тут ніяким замазуванням вікон та заклеюванням кватирок ми не можемо обійтися. Крім того, ця радіація потрапить у воду. Тобто, це важкі метали, це страшні наслідки.

Єдине – це ще раз міжнародний тиск, це МАГАТЕ, спеціальна організація, яка стежить за безпекою ядерних станцій.

Всі ці інституції потрібно залучати та чинити тиск на росію для того, щоб станція контролювалася і для того, щоб неможливо було зробити терористичний акт на Запорізькій АЕС.

Читайте також: Медалі лікарям, звернення до Кабміну та дерусифікація: підсумки 40-ї сесії у Дніпрі