Site icon Телеканал «ДніпроTV»

За успіхи на всеукраїнських конкурсах: на Дніпропетровщині відзначили педагогів та юних науковців

На Дніпропетровщині відзначили юних вчених – призерів виставки-конкурсу «InventorUA». А ще – викладачів дітей, які перемогли на всеукраїнському конкурсі наукових робіт. Загалом – понад півсотні людей. Урочистості пройшли в обласному відділенні Малої Академії Наук України. Про це розповіли в обласній військовій адміністрації.

«Щорічно відзначаємо вчителів, які готують юних дослідників. Цьогоріч подяки від Міністерства освіти та науки України отримали 42 викладачі. Їх вихованці перемогли на Всеукраїнському конкурсі науково-дослідницьких робіт. Нагородили і 12 переможців виставки «InventorUA», – розповіла директорка Дніпропетровського відділення МАН України Наталя Тягло.

Кандидатка історичних наук Світлана Каюк готувала двох учнів-переможців. Перше місце з вихованкою здобули за дослідження праць львівського єврея Мухаммада Асада. Каже: не очікувала отримати подяку. 

«Попри складні часи, діти прагнуть займатися наукою. Проявляють ініціативу, самостійно готуються. Вони вже все вміють. Дуже приємно, що гідно оцінили нашу роботу», – зазначила Світлана Каюк. 

Вчитель інформатики та кандидат фізико-математичних наук Йосиф Ентін вже понад 30 років викладає у ліцеї. Цьогоріч двоє його вихованців стали призерами всеукраїнського конкурсу. Каже: працює на результат, а не за винагороди.

«Я можу направити, щось підказати, але основну роботу учні виконують самостійно. Дітей необхідно підтримувати. Я їх намагаюся зацікавити, щоб відволікти від негативних емоцій. Більшість учнів працюють з завзятістю. Мені з ними цікаво, сподіваюся, що і їм зі мною також», – розповів Йосиф Ентін. 

Серед нагороджених –  вчителі, зокрема, з Дніпра, Кривого Рогу, Кам’янського, Жовтих Вод.

Відзначили і 17-річного дніпрянина Іллю Рябка. Він здобув перше місце на Всеукраїнському конкурсі молодіжних науково-технічних проєктів «InventorUA». Юнак розробив спеціальний пристрій, який аналізує температуру та інші параметри у закритому просторі і відправляє дані на сайт.

«Вуглекислий газ, підвищення температури у закритому автомобілі може погіршити стан людей і домашніх тварин. Я розробив пристрій, який аналізує ці параметри і передає інформацію користувачу для моніторингу. Це допоможе уникнути критичних ситуацій», – розповів Ілля Рябко.

Юним вченим вручили міністерські дипломи та подарунки. Це павербанк, бездротові навушники та сертифікат на відвідування Музею науки у Києві.

Читайте також: У Дніпрі виписали дівчинку, яка постраждала під час ракетного удару по Кривому Рогу