Site icon Телеканал «ДніпроTV»

З липня в регіонах, де наразі не точаться активні бойові дії, змінюють систему фінансування лікарень

Через війну ще на початку березня Міністерство охорони здоров’я України змінило підхід до фінансування системи охорони здоров’я. Кожна лікарня щомісячно гарантовано отримувала від Національної служби здоров’я 1/12 від річного обсягу фінансування. Це дозволило утримати систему в критичний момент, забезпечити оплату праці медичним працівникам та безперебійну роботу лікарень. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Однак сьогодні у левовій частці медичних закладів невпинно збільшується кількість медичних послуг, що надаються пацієнтам. Тому Уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що з 1 липня в регіонах, де наразі не точаться активні бойові дії, буде повернено систему оплат за фактично надані медичні послуги. Зміни дозволять більш ефективно використовувати бюджетні кошти та підвищать фінансову спроможність закладів охорони здоров’я.

Що стосується медичних закладів, які працюють на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України — для них і надалі діятиме спрощена система фінансування. Тобто щомісяця такі лікарні отримуватимуть 1/12 від річного фінансування.