Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Втрати при обміні валюти. За що обмінники беруть комісію?

Під час шопінгу Марія мала одну 100 доларову купюру. Вирішила обміняти у найближчому до магазину обміннику. Проте там отримали гривні за курсом не вийшло — касирка повідомила про комісію.

“Вона взяла цю купюру, одразу побачила на ній штамп. Спочатку вона хотіла видати здачу, але потім сказала, що ось ця мітка, вона підлягає процедурі інкасо”, – розповіла дніпрянка Марія Резник.

Дівчина не розгубилася та на місці стала вивчати правила стягнення комісії.

“Я одразу почала шукати в Інтернеті, що сталося. Інкасуються лише істотно пошкоджені купюри, які мають дуже непривабливий вигляд. На моїй же купюрі була лише невелика мітка. У мене завжди приймали такі гроші”, – каже Марія.

Платити комісію Марія не погодилась, тож у результаті пішла з обмінника зі своєю валютою.

Журналісти ДніпроТV звернулися до цього ж обмінника, аби дізнатись про яку комісію йшла мова. Касирка відповіла, що дізнатися її відсоток можна тільки після огляду купюри.

“Якщо на них пліснява, грибок, порошок, або вони замочені. Наприклад, чи плавали у воді – це все видно. У всього є свої ціни. Я працюю за шаблонами”, – сказала касирка.

До того ж, касирка в обміннику стверджує, що у банках комісію теж беруть і ви навіть не відразу отримуєте на руки свої гроші.

“Наприклад, у банку за 2 штампа та ручку взяли 20% комісії. Ви платите 50% цієї комісії, у вас забирають купюру на експертизу на пару місяців, а потім можливо вам повернуть суму в гривнях”, – каже вона.

Та от юристи заперечують. Обмінники працюють за більш вигіднішим курсом ніж банк, проте їх правила не завжди влаштовують користувачів.

“В банку зазвичай курс на 1-2% все ж таки менше. І коли людина обирає обмінник, вона керується тим, що тут можна здати свої гроші трохи дорожче. Проте вона повинна розуміти, що в обмінниках інші умови, якщо у вас є купюри, до яких можуть виникнути питання, краще зверніться до банку. В банку приймають такі купюри без дисконтів, такі дисконти в банках не встановлюються”, – повідомила адвокатка Олена Доненко.

На сайті Нацбанку України щодо обміну пошкоджених купюр вказано наступне:

“Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися до обміну. Це виключає вплив «людського фактору» на визначення ступеня зношеності банкноти”.

Тобто обмінники та банки не можуть відмовляти клієнтам у обміні навіть пошкодженої валюти. Проте є і але. Існує певний перелік ознак, коли установи повинні приймати банкноти на інкасо

Серед них:

Читайте також: Реєстрація на проходження національного мультипредметного тесту розпочнеться вже за декілька днів