Site icon Телеканал «ДніпроTV»

В один день змінили життя і стали на захист своїх родин та країни: про людей мирних професій на передовій

Люди мирних професій і без військового досвіду. З першими вибухами, які у лютому прогриміли по всій країні, їхнє життя кардинально змінилося. Вони вистояли черги до військкоматів та пройшли навчання. Нині на передовій, за кілька десятків кілометрів від місця запеклих боїв, повідомили у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Ми на передньому краї стоїмо. До ворожих позицій до двох кілометрів. Була ситуація, коли нас помітила «ворожа пташка». До обіду ми не могли навіть вилізти з окопів. Навколо все було розтрощене. Тільки дивом ніхто тоді не постраждав», – розповідає командир відділення аеророзвідки з позивним Руля.  

За три дні до війни Руслан підготував все для відкриття власного сервісу з ремонту автівок. Втім, запустити його так і не встиг. З першими вибухами зрозумів – його місце на передовій. Спочатку був у піхоті. Пізніше опанував безпілотник. Нині у його підпорядкуванні понад десять пілотів-операторів. 

«Виявляємо противника, даємо координати. Наша роль – очі фронту. Сидіти у теплі не виходить. Доводиться працювати з окопів та на відкритій місцевості. У руках пульт керування – екранчик. Поруч побратими, які допомагають управляти дроном. Працюємо удвох чи втрьох», –  пояснює пілот Микола із позивним Кіт.  

Два дні на позиціях. Після – відпочинок. У години спокою він нерідко із телефоном у руках. Микола вкотре переглядає відео. На ньому восьмимісячна дочка вчиться промовляти свої перші слова. Взагалі, він багатодітний батько – має трьох дітей.

Олексій із позивним Раптор тільки-но готується стати батьком. До війни він очолював юридичний відділ в одній з компаній Дніпра. Після повномасштабного вторгнення ворога, за декілька днів закінчив всі справи і відправився до військкомату.

«Зі мною були друзі. Нас не брали, бо не мали досвіду. Вирішили піти у територіальну оборону. Записалися одразу у декілька центрів. Розділилися, аби не проґавити чергу. І тут один зателефонував. Повідомив, що місце є. Ми полетіли туди і от я тут – роблю свою справу», – каже Олексій. 

Будівельник-висотник у мирному житті сьогодні за кермом військового автомобіля. Олександр із позивним Метелик вивозить артилеристів на бойові позиції. 

«Добровільно пішов до військкомату. Пройшов навчання і тепер тут – на війні, – ділиться чоловік. – Не розумію, чому хтось має захищати моїх рідних, а я сидіти вдома. Тому вирішив саме так. Мама і сестра відмовляли, але це був мій вибір. Щодня на зв’язку з ними. Їду на бойові позиції – попереджаю, що буду офлайн, аби не хвилювалися». 

На позиціях вже повна концентрація на бойових задачах. Виконуючи їх, вони щодня наближають перемогу.

Читайте також: Брат зрадника Царьова, який готувався очолити окупаційну владу Дніпропетровщини, проситься на обмін в рф, — СБУ