Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Уламки сипляться на голову: СБУ покриває недобудову, яку видають за укриття?

Приватний сектор по вулиці Лабораторній. Там серед невеликих садиб височіє пʼятиповерхова недобудова, через яку роками тягнуться судові справи. Це одна із частнин імперії свавілля скандальних братів Каснерів. Зараз вони через заяви до СБУ хочуть зберегти незаконне будівництво. Начебто ці кинуті руїни облаштовують під укриття, проте сусіди запевняють – це неправда.

Сергій вкотре оглядає стіни власного будинку, які поступово вкриваються тріщинами. Бо 10 років тому незаконне будівництво багатоповерхівки розпочалося майже впритул до його дому.

“У 2014 році ми вже почали звертати увагу на цей будинок, що потрібно щось робити. Адже вони зробили тут невеликий котлован. А потім несподівано буквально через кілька місяців там почали копати другий котлован — під вулицю. Ось це вони “вимахали” на всю ділянку. Виходить, що тут менше метра відступу. І от так навколо чотири сотки повністю забудовані”, – розповів дніпрянин Сергій.

Відтоді чоловік багато разів вимагав від правоохоронних органів вплинути на власника споруди Максима Головянка. Але той користується послугами сумнозвісних братів-забудовників Каснерів. І саме через їхні корупційні звʼязки юридична тяганина триває роками, а судові рішення про знесення незаконної будови досі не виконані. Тепер, через війну, маніпулюючи ситуацією, з неї хочуть зробити “укриття”.

“Яке тут може бути укриття? Тут немає двох виходів. Нічого не пристосоване. Ніде таблички немає — нічого. Там укриття таке, що воно може само обвалитися і придавити просто. Ну вони вже зараз намагаються будь-якими способами прибрати ці блоки, щоб продовжити цю забудову”, – каже Сергій.

Від будівництва та будівельників неодноразово потерпали люди.

“Я виставляла коляску на двір, ось тут, і зверху прилетів молоток. І каміння сипалося не один раз. Просто страшно було залишати дитину одну”, – сказала дніпрянка Анастасія.

“Була п’янка у будівельників, і один із будівельників, перебуваючи в нетверезому стані, впав на паркан. Лопнула секції. Приїхала швидка, приїхала поліція”, – каже дніпрянин Володимир.

Наразі підхід до недобудови заблоковано.

“Ми вдячні місту за те, що воно почуло наше звернення і своєчасно та оперативно відреагувало. Адже без підтримки міста було б дуже важко”, – зазначив Володимир.

Але саме цікаве в цій всій історії,  Каснери вплутали СБУ— тепер правоохоронці замість боротися,із злочинцями, мають розслідувати  справу про нібито заблоковане укриття. Чи не дивно, що ресурс служби безпеки кинуто на захист бетонного одоробла?

“Невстановлені службові особи Дніпровської міської ради, здійснили незаконні дії (…), встановивши бетонні блоки, чим заблокували доступ до первинного укриття для збереження життя”, — йдеться у заяві Головянка до органів СБУ.

Згодом ці блоки дивним чином стали “речовим доказом” та повернутіМаксиму Головянк — особі, що зводить споруду. Після того, як версія з нібито укриттям не спрацювала — забудовники перейшли на версію, що нібито зводять волонтерський штаб.

“Вони сюди привозять якісь товари, але волонтери відмовилися від них. Потім вони потихеньку добудовують п’ятиповерхівку. Їм головне побудувати її, щоб потім, трохи пізніше, виділити квартири переселенцям. Ця інформація була офіційною. Хто б там виділяв?”, – кажуть дніпряни.

Будівельне свавілля братів Каснерів у різних містах країни триває вже багато років. Попереду ще будуть суди, а ми будемо вас тримати в курсі цієї ситуації.

Читайте також: Про створені будинки сімейного типу та держдопомогу: новини в соцсфері області