Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі відкрили експозицію “Лоцмани дніпрових порогів”

“Лоцмани дніпрових порогів”. У Дніпрі відкрили нову експозицію, присвячену лоцманам. Людям, які, починаючі з 18 століття допомагали переправляти через неприступні дніпровські пороги людей і вантажі. Для міста це локальна історія, однак дуже важлива і її намагаються зберегти.

У Музеї історії Дніпра – нова виставка. На це раз присвячена локальному, говорять історики, але такому дуже важливому явищу як – лоцманство. 

“За останні декілька років інтерес до цієї теми стрімко зростав і розуміння важливості цієї теми, унікальності цього явища стало зрозуміло на багатьох рівнях. Ми бачимо, на скільки зріс, запит і розуміння і пізнання історії свого походження, своїх витоків”, – розповіла директорка КП “Музей історії Дніпра” ДМР Олександра Бірюкова. 

З 18 століття лоцмани переправляли через неприступні дніпровські пороги людей і вантажі. Для розвитку торгівлі та нових міст це ремесло було вкрай затребуваним. Та через будівництво гідроелектростанції у Запоріжжі у 1932 році лоцманство зникає аж на 80 років, додає сучасний лоцман Сергій Буряк.

“Насправді, вони проводили судна в яких осадка маленька була, тоді не було можливості, ми зараз проводим суда з осабкою 3,80 через ці самі пороги, просто було б цікаво поспілкуватися з ними”, – сказав начальник річкової лоцманської служби Сергій Буряк.

Лоцманська справа, так як і історія про перших лоцманів, зберігається і донині. І виставка у Дніпрі тому підтвердження. Тут представили предмети побуту, особисті речі лоцманів. А ще завдяки сучасним технологіями та віртуальній реальності дали можливість присутнім відчути себе лоцманами.

Відвідувачка Ольга Посунько, щойно знявши віртуальні окуляри додає, що не так вже й легко бути лоцманом. Хоч і віртуально, але ледь не втратила рівновагу і не розбила плот.

“Тому що ти не орієнтуєшься, що куди треба натискать, чому одна рука втопислася у бабайку, а інша до неї не може доторкнуться, в одну подорож виходило декілька чоловік, там до десястків, то очевидно, це одній людині взагалі не по силі.

Виставка “Лоцмани дніпрових порогів” відкрита для відвідувачів на постійній основі, говорять у музеї історії Дніпра. Її обов’язково радять відвідати через унікальність експозиції. Поєднання історії з сучасними технологіями роблять її цікавою не лише для дорослих, а й дітей.

Читайте також: “Ліга сміху” Кубок ректора УДУНТ”: у Дніпрі зібрались поціновувачі гумору