Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Тільки но підіймали: ціни на автогаз знову можуть зрости?

Коливання цін на автогаз. Через протести на польсько-українському кордоні знову може зрости вартість пального. Постачальники скрапленого газу змушені робити коло через Словаччину чи Румунію. Це призведе до збільшення витрат на імпорт пального. А отже, відобразиться на кінцевій ціні.

Віталій водій з 16-ти річним стажем. Каже, робота тісно пов’язана із закупівлею товару, тож щодня чоловік багато часу проводить за кермом.

“Їжджу містом доволі багато, це приблизно 100 км на день. Витрата моєї машини – 16 літрів газу. Щодня я витрачаю понад 400 грн. Чув в інтернеті, що газ дорожчатиме. Трохи засмучений. Я збираюся міняти машину, ймовірно, на дизель. Буде їздити вигідніше, і ціна більш стабільна. Тому що ціна на газ і так зростала. Тому, хто їздить багато, це не вигідно, а хто їздить мало – той цього не відчує”, – розповів автомобіліст Віталій Селедцов.

Навіть після росту цін заправляти авто доведеться, кажуть водії.

“Хотілося б, щоб ціна була більш доступною”.

“Так, буде бити по кишені”.

Проте поки що підвищення цін лише припущення. Актуальна вартість газу на АЗС Дніпра у середньому 26 гривень 50 копійок.

Заговорили про збільшення цін через протести на польсько-українському кордоні. Постачальники скрапленого газу змушені робити коло через Словаччину чи Румунію. Це призведе до збільшення витрат на імпорт пального. А отже, відобразиться на кінцевій ціні.

“Це коло буде коштувати нам приблизно до 3 гривень на літр. Ми бачимо, що вже підвищуються ціни як у роздрібному, так і в оптовому ринках”, – повідомив директор консалтингової групи “А95” Сергій Куюн.

Восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз такого не буде.

“Звернення до наших автомобілістів – трохи потерпіти. Зараз дуже швидко намагаються перевезти майже всі поставки залізницею та задіяти порти. Наші трейдери та постачальники говорять, що для повного перелаштування потоків і зменшення доставки автотранспортом, щоб черги не стояли на кордоні, потрібно 2-3 тижні”, – каже політична та економічна оглядачка Світлана Кушнір.

Як пояснює експертка, боятися припинення поставок автогазу точно не варто, є ті, хто готові робити це прямо зараз.

“Наприклад, порти Румунії готові з радістю розширятися для поставок за потребами українців. Тому що ніхто не хоче блокувати ці поставки. Румуни розуміють, що ці 30% від загального обсягу тих поставок скрапленого газу, що йшли через Польщу, йтимуть через них, а це великі гроші. Вони готові заробляти і готові надати нам максимально комфортні умови”, – зазначила вона.

Також експерти відзначають, що натомість подорожчання бензину та дизелю поки не передбачається.

Читайте також: Таємниці Дніпра: історична ротонда у середмісті