Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Книги для деокупованих міст: українська література повернеться в Маріуполь

«Народ мій завжди буде жити». Книгу з такою назвою дніпрянка Галина передала у фонд зі збору української літератури для Маріуполя. В поки окупованому місті росіяни знищили велику кількість нашої літературної спадщини, тож українці збирають книги для звільнених міст. Скільки вже вдалося зібрати — у спецрепортажі Анастасії Шуляк.

Галина Геннадіївна письменниця та художниця. Її домашня бібліотека налічує близько 650 книг, які кожного року вона перечитує. ЇЇ улюблений напрямок – фентезі.

«Я читаю з п’ятирічного віку, читаю багато, і доволі люблю, це захоплююче заняття», – розповідає дніпрянка Галина Польняк.

У Дніпро жінка переїхала у 1970, тут і прочитала свою першу україномовну книгу «Людина, яку покликало море».

Цю, дорогоцінну для себе книгу вона передає фонду, який збирає їх для відновлення бібліотек після деокупації Маріуполя. 

«Я вважаю, що потрібно збирати книжки, тому що дуже багато міст зруйновано, і там нічого не залишилося. Одне каміння і попіл. Тому треба щоб ми збирали і віддавали, відстоювали міста і села і там були шикарні бібліотеки і особливо на укрмові зараз», – каже дніпрянка Галина Польняк.

Зі своєї бібліотеки Галина передала також книгу Василя Симоненка «Народ мій буде завжди жити», та «Олена й Аспірин» авторів Марини та Сергія Дяченків.

У центральній бібліотеці Дніпра на передані Галиною книжки вже чекала Вікторія — вона директорка центральної Маріупольської бібліотеки імені Короленка.

Це дуже благородна справа, і коли ми всі повернемося у Маріуполь, я вже всіх запрошую до бібліотеки.

До повномасштабного вторгнення в Маріуполі було 15 бібліотек: дитячих, історико-краєзнавчих та універсальних.

«4 приміщення, де знаходилися бібліотеки, повністю зруйновано, їх вже повністю знесли і наразі працює десь 6 чи 7 бібліотек. Під прапором самі розумієте, кого всі україномовні книжки вони знищують. Я все відслідковую вже відеофакти, тому що знімаються книжки українською мовою, вони там десь пакуються і вивозяться», – ділиться директорка центральної Маріупольської бібліотеки ім. Короленка Вікторія Лісогор.

Збір триває вже рік. За цей час принесли більше 2000 книжок. Літературу збирають з нуля, тож приймаються усі жанри. Найголовніше — українською. Серед тисячі книжок є одна, історія якої дуже зворушлива.

«Наш читач, коли був в Маріуполі, прийшов до нас в бібліотеку 16 лютого 22 року. Він взяв книжку «іскуствєнний інтелект». І коли він побачив що я збираю книжки, зателефонував і каже: я відправлю вам книжку яка була взята у вас 16 лютого. Я вивіз її в евакуацію. І чоловік мені її прислав і повернув», – Вікторія Лісогор.

Для Вікторії це знак: якщо повернулася ця книжка, то і вона повернеться в український Маріуполь.

До збору долучаються і книжкові видавництва. «Ліра» у Дніпрі існує вже близько 30 років.

«Щодо підтримки бібліотек звичайно ми тільки за. Будемо надавати допомогу. Люди повинні пам’ятати свою історію, і читати книжки. Тому і будемо працювати. Будемо допомагати звичайно», – наголошує Оксана Нечай – директорка видавництва «Ліра» м.Дніпро.

Повномасштабне вторгнення похитнуло діяльність видавництва, проте «Ліра» продовжує друкувати «історію».

Видавництво передало фонду різноманітні посібники для дітей і дорослих.

Нова Пошта не стягує оплату за відправку, тож кожен українець може долучитися до частинки доброї справи — повернути у деокупований Маріуполь українську культуру та історію.

Читайте також: У Дніпрі перевірили, як тривають ремонти дитячих та спортивних майданчиків на Донецькому шосе.