Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Що для італійців дурний тон, а для українців – насолода?

9 лютого у світі відзначають день піци. Створення страви приписують і давнім римлянам, і стародавнім грекам, і перським воїнам. Думок так само багато, як і рецептів. Для журналістів ДніпроTV піцу приготували у закладі переселенця з Краматорська.

9 лютого у світі відзначають міжнародний день піци. Класичну Маргариту створили в Італії близько 200 років тому. Але прототипи страви існували ще в давньому світі. І чи не у кожного рецепту є своя цікава історія.

“Піца “Качіаторе” – це класична італійська страва, яку готували для мисливців. Дружини готували чоловікам, коли ті поверталися з полювання. Зазвичай піца готується з того, що залишилося в холодильнику, тобто з ковбаси, сиру, овочів. Саме так і виникла піца”, – розповіла працівниця закладу Наталія.

Наталія завжди любила працювати з тістом, але піцу називає особливою стравою.

“Піца цікава тим, що маючи одне й те ж тісто, з різними начинками вона має зовсім інший характер страви”, – каже вона.

Власник закладу, де працює Наталія – Віктор. У 2022 році через війну виїхав з Краматорська у Дніпро. Тут відкрив заклад вуличної їжі.

“Я вирішив втілити свою давню мрію. Я подорожував країнами Європи та вивчав вуличну їжу та страви, які мені найбільше сподобалися. Я вирішив колись привезти в Україну та відкрити заклад вуличної їжі”, – ділиться власник закладу Віктор.

Окрім цікавинок з різних країн, в закладі є страва і з рідного Краматорська.

“Круасан-крамбургер – це щось схоже на бігмак з Макдональдсу, але його готують у круасані. Використовуються схожі інгредієнти. Це частинка краматорської кухні”, – каже Віктор.

Але найбільшою популярністю у закладі все ж користується піца.

“У нас справжня італійська піца, тому що вона готується не на звичайному борошні, а на спеціальному італійському борошні, яке довго визріває”, – сказав Віктор.

Втім, українська версія італійської класики все ж має суттєві відмінності.

Італійська піца передбачає невелику кількість начинки. Як я читала, в Італії вважається поганим тоном класти багато начинки на піцу. Скажіть будь-якому українцю, що на піці буде мало начинки, і він скаже: “Я й хліба можу так поїсти! А піца ж має приносити задоволення! Більше ковбаси та сиру, щоб відчувати смак”, – зазначила Наталія.

Але головною особливістю італійської піци в Україні у закладі називають те, що готують її українці і з особливою любов’ю.

Читайте також: Зруйновану російською ракетою ветеринарну клініку почали відбудовувати