Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Рік зі смертельної ДТП на проспекті Мазепи. Чи покарали водійку?

Вийшла з церкви та померла. Пройшов рік зі смертельної ДТП. На Івана Мазепи двох жінок збив автомобіль Хонда, одна з них загинула. Який вирок винесли водійці та чи згодні з ним родичі потерпілої?

Яна родом з Краматорська. Живе в Дніпрі з 2014 року. Ніколи не думала, що один з пішохідних переходів стане для неї найжахливішим спогадом.

24 лютого 2022 родина Яни жила на Донбасі, у Краматорську. Аби вмовити маму і бабусю виїхати з міста та оселитися в безпечнішому Дніпрі, знадобилося більше місяця.

“Бабуся взагалі не в яку. Вона дуже довго служила в церкві, вона там працювала. Вона завжди говорила, я з богом, не хвилюйся за мене, я з богом”, – ділиться онучка загиблої Яна Римар.

У Дніпрі бабуся Яни знайшла знайомих і продовжила ходити в церкву. 13 жовтня 2022 року близько 7 години вечора жінка разом з подругою вийшли з храму та пішли на трамвайну зупинку.

Вони майже встигли перейти дорогу, коли автомобіль Хонда виїхав на пішохідний перехід і збив обох. Бабусю Яни – на смерть.

За кермом Хонди була Юлія, на пасажирському сидінні – її чоловік.

Яна розповідає: друга жінка, яку було травмовано під час ДТП, отримала компенсацію і претензій до водійки більше не має. 

“Дуже довго йшли суди, були засідання раз на місяць, навіть раз на два місяці. Просто дуже довго все тяглося. У наш бік каяття взагалі не було, вона скинула гроші на карту за 1 день до суду, вибачалася кілька разів на суді”, – каже Яна Римар.

Швачку Юлію Володимирівну визнали винною у вчинені кримінального правопорушення. Вирок суду – позбавлення волі на 5 років та  позбавлення права керування транспортними засобами строком на 2 роки. Але Юлія так і не сіла за грати. 

“Щире каяття повинно полягати у якихось активних діях, тобто крім того, що людина вибачається, людина ще і робить якісь вчинки, які певним чином мінімалізують спричинену в наслідок злочину шкоду. Щире каяття, як пом’якшуючу вину обставин, повинен визнати суд. Але верховний суд каже, що просто відшкодування шкоди – не є достатнім, що відбулося щире каяття”, – повідомив практикуючий адвокат Сергій Тарасевич.

За словами адвоката, умовне покарання за ДТП зі смертельними наслідками – зазвичай виключення.

“Які більш тяжкі можуть бути наслідки, ну життя людини перервалося. В наслідок дій особи. Ну що ще тяжче може бути”, – сказав Сергій Тарасевич.

Яна буде оскаржувати вирок і готує документи для апеляційного суду. 

Читайте також: У Дніпрі кур’єри «BoltFood» вийшли на мітинг проти зниження заробітної плати