Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Пересадка нирки від мами: у Дніпрі провели надскладну операцію

Сім годин операції. Майже 30 лікарів одночасно працювали у двох операційних. 15-річній Катерині з Кривого Рогу успішно пересадили нирку від її мами. Надскладну трансплантацію провели у Дніпропетровському регіональному медичному центрі родинного здоров’я.

У грудні минулого року здоров’я дівчини різко погіршилось, після того, як вона перехворіла на коронавірус. Лікарі поставили Катерині страшний діагноз – хронічна непрацездатність нирок. Родина жила у пеклі – безкінечні аналізи, лікарні і врешті їй призначили діаліз тричі на тиждень.

“Ми як сюди потрапили, все ж таки сподівалися, що нирки запрацюють, і робили дуже-дуже багато аналізів, щоб дізнатися, чи дійсно вони не зможуть працювати у неї самі”, – розповіла мати Ольга.

Виснажливі процедури не допомагали, для порятунку життя Каті залишався єдиний вихід – трансплантація нирки.

“Є, кажуть, варіант, що можнапрожити все життя на діалізі. Проте пересадка нирки дає можливість жити повноцінним життям, не будучи прив’язаним до апарату. Тому у нас з чоловіком не було жодних сумнівів – й я, й він одразу сказали, що згодні”, – сказала Ольга.

Ольга, не вагаючись, вирішила стати донором для улюбленої доньки. Надскладну операцію дитині провели у Дніпрі. В регіоні вона проводилась вперше. 7 годин операції, три десятки спеціалістів працювали у двох операційних. В деякі моменти відлік йшов на хвилини.

“Нам дуже допомагали наші колеги із “Ахмадіт”, команда трансплантологів. Вони приїжджали сюди до нас і допомагали робити цю операцію. І зараз ми постійно з ними на зв’язку. Ми декілька разів на день обговорюємо результати досліджень”, – повідомив медичний директор з хірургії Олександр Гладкий.

Попереду на Катю чекає відновлення та корегування терапії.

“Зараз і мама, і дівчинка у задовільному стані. Вони разом у палаті та спілкуються. Ми всі – і лікарі, і пацієнти – щасливі через те, що сталося. Ми вже готові зробити наступну трансплантацію – у нас є все для цього, і, на жаль, пацієнти в нашому регіоні також є”, – зазначив генеральний директор Регіонального медичного центру родинного здоров’я Олексій Власов.

За два тижні мати з донькою поїдуть додому, до Кривого Рогу. І дівчина повернеться до свого звичайного життя.

“Я порахувала, що 16-го ми будемо виїжджати. Вона вже готова до цього. Хоче закінчити школу і вчитися далі”, – сказала Ольга.

Читайте також: Наніс смертельні поранення 15-річному хлопцю: у Дніпрі судитимуть чоловіка