Site icon Телеканал «ДніпроTV»

“Не мовчи”: куди у Дніпрі звернутися жертвам домашнього насильства

Якщо ви потерпаєте від насильства, не мовчіть. У Дніпрі працює повний цикл надання допомоги жертвам домашнього насильства: від виїзду за місцем перебування постраждалої особи до розміщення на тимчасове проживання у спеціалізованому центрі соціальної підтримки дітей та сімей.

Марина – жертва домашнього насильства. Чоловік бив її до вагітності та після народження дитини. Молода мати з річною дитиною потрапила до центру «Мамине щастя» через церкву.

“Подружка повела, запросила мене до церкви, де пастир був капелан. Ми поїхали вирішити цю проблему, в результаті вона зателефонувала сюди, в “Мамине щастя”, – каже Марина.

Жінка намагалась піти від чоловіка і раніше, але він, за її словами, знаходив її, погрожуючи рідним Марини. Наразі життю матері і її дитини нічого не загрожує, адже центр охороняють.

“Ми під охороною. Ми це, я кажу, і персонал, і жінки, які перебувають в центрі в даному випадку в цьому відділені. Протягом 3 хвилин, якщо це потрібно, викликається охорона пультом”, – розповіла директорка центру підтримки дітей та сімей “Мамине щастя” Марина Земенкова.

Прихисток тут знайшла і переселенка з тимчасово окупованої території Донецької області. Юлія виїжджала з-під обстрілів, коли була вже на  9 місяці вагітності.

“Було дуже страшно виїжджати, коли мости підірвані в повітря, коли ти не знаєш коли, куди і що прилетить, тобто ти йдеш, чуєш десь свистить – це просто жах. Машина не змогла приїхати до мого будинку, і мені довелося йти пішки. Коли я потрапила сюди, в мене таке почуття, як я впала на соціальне дно, тобто я не зможу вибратися, ну для мене це було якось страшно”, – ділиться переселенка Юлія Коваленко.

Юлія у центрі вже пів року і дуже вдячна за допомогу. Тут вона отримала підтримку психолога, юриста та лікаря. Далі жінка планує їхати за кордон. Або на Батьківщину її чоловіка-воєнного, який наразі є безвісті зниклим. До центра завітала і чергова по місту – Ганна Довготько.

“Кожна жінка, яка потрапляє сюди, вона згідно наших положень і законів має перебувати тут від 3 до 9 місяців і кожні 3 місяці засідання міжвідомчої комісії, подовжується термін перебування, дивляться, як жінка вирішує свої, скажімо так, і побутові, і виховних там моментів щодо дитини. На сьогоднішній день ми подивилися умови перебування і відмітили те, що на високому рівні тут все”, – повідомила заступниця директора департаменту соціальної політики ДМР Ганна Довготько.

Дніпро – єдине місто, в якому розділили проживання жінок, які стали жертвами домашнього насильства, з дітьми та без дітей.

За минулий рік допомогу в центрі “Мамине щастя” надали понад 70 жінкам та дітям.

Читайте також: Онлайн-портфель: дніпровська навчальна програма працює по всьому світові