Site icon Телеканал «ДніпроTV»

На Дніпропетровщині пройшла панахида в пам’ять про загиблих захисників і захисниць 

На Дніпропетровщині жалобною панахидою вшанували пам’ять загиблих захисників і захисниць. Зібралося керівництво області та Дніпра, сім’ї загиблих, представники силових структур, волонтери, духовенство. Вони схилили голови у хвилині мовчання. А ще запалили лампадки та поклали квіти, повідомили в Дніпропетровській ОВА.

Пані Олена прийшла вшанувати пам’ять старшого сина Івана. Він загинув у квітні минулого року. Жінка розповіла, син пішов захищати Україну добровольцем – вранці 24 лютого. Ще й трохи засмутився, що був не першим. Постійно повторював фразу: «якщо не я, то хто». Загинув у боях на Харківщині. У бійця залишилося троє дітей.

«Ванюша був спортивним. Займався екстремальним водінням. Закінчив снайперські курси. На фронті освоїв стрільбу з «Джавеліна». Кожного вечора, коли зідзвонювались, я питала: «Синочку, можна спати спокійно?». А він завжди відповідав: «Так, мамо!», – згадує Олена. 

Прийшло на поминальну зустріч й подружжя Валахів. Їхній син Сергій загинув у 2019 році в бою під Авдіївкою. Якраз на день народження батька – 20 березня. Трохи пізніше, влітку, у бійця народилася донька. Він так і не встиг побачити крихітку.

Хлопець пішов боронити рідну землю ще у 2014 році. Починав в стрілецькій бригаді. Потім перейшов в розвідники. Пройшов багато гарячих точок. Зокрема, й Донецький аеропорт. За це отримав почесний знак «кіборга».

«Син завжди попереджав, що буде велика війна. Казав: татку, ворог не заспокоїться. Як у воду дивився… Він для нас Герой. Пам’ятаю, лікувався в госпіталі після поранення. А його бригада після ротації вирушила знову на передову. Він пішов разом зі своїми хлопцями», – сказав батько бійця Вадим Валах. 

Представники духовенства справили за загиблими панахиду.

«Зараз світла поминальна неділя. Віддаємо шану загиблим воїнам. Символічно, молитвою і своєю увагою. Згадуємо захисників і захисниць, які спочили тут. Вони віддали за рідну землю життя», – наголосив керуючий Дніпропетровською єпархією Владика Симеон.

Він додав, що треба подякувати й воїнам, які продовжують боронити рубежі на фронті.

Читайте також: Прокуратура розпочала розслідування чергового ворожого обстрілу Нікополя