Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Мешканці Дніпропетровщині безкоштовно надали житло майже 60 родинам переселенців

У Личківській громаді Дніпропетровської області майже 60-ти родинам переселенців надали житло у домівках, що раніше пустували. У війну вирішили допомогти тим, хто шукав прихисток від ворожих атак. Тимчасове житло їм надали безкоштовно. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

Нові мешканці з’явилися й у 30 приватних будинках Бузівського старостинського округу Личківської громади.

«Із самого початку повномасштабної війни до нас прибувало багато родин із Харківщини, а пізніше – Донеччини й Луганщини. Тож стали у нагоді хати, які роками стояли порожніми. Ми допомогли новим мешканцям навести лад у садибах», – сказав староста Борис Гейдер.

Серед тих, хто надав прихисток переселенцям, – мешканець Ковпаківки Вадим Кремена. Хата йому дісталася у спадок від діда.

«У будинку ніхто не жив чотири роки. А тут односельці звернулися з проханням допомогти знайомим з-під Слав’янська. Ось, живуть уже кілька місяців. Сплачують лише за комуналку», – розповів місцевий Вадим Кремена.

На сусідній вулиці в колись порожній хаті оселилися пенсіонерка Ірина із сином Володимиром. Вони із Лисичанська.

«Тікали з міста через страшенну небезпеку. Світ за очі. Зупинилися в цьому селі. Нам допомогли з житлом. Сказали: заходьте і живіть», – поділилася Ірина. 

Жінка розповіла, що довелося хату трішки привести до ладу. Десь побілили стіни. Син полагодив дах, зробив димар до пічки.

Спочатку, каже, й не планували затримуватися надовго. Душа рвалася додому. Та пізніше прийшло розуміння: зимувати доведеться тут. Тоді взялися робити заготівлі консервації та дров.

«Нам місцеві і одяг дали, і посуд, і продукти. І я допомагаю, коли звертаються. Кому дров нарубати, іншим – врожай зібрати чи покрівлю відремонтувати», – сказав Володимир.

У Бузівці нове життя кинутій хаті дала родина з Донецької області. Там оселилися Олександр із Тетяною та їхньою дорослою донькою з двома онуками.

«У нашому рідному селі було до 40 прильотів на день. Кума вбило просто на городі, коли той картоплю окучував. У травні виїхали й рушили в нікуди. Випадково потрапили до Бузівки. Тут і хату дали, і продуктами сусідка допомагає. Молоком, картоплею», – розповіла Тетяна. 

Нині у Личківській громаді – понад 320 переселенців.

Читайте також: Мешканці Дніпропетровщини можуть перевірити медіаграмотність і отримати подарунки