Site icon Телеканал «ДніпроTV»

“Якщо нас лишити цих виплат, то ми не зможемо тут жити”: переселенка з Лисичанська

Втратили домівку, а тепер і держдопомогу. З першого березня більшості ВПО відмінять виплати. Залишають їх лише найбільш вразливим категоріям. Для Ніни з Лисичанська – це гроші на проживання. Тож люди вирішили боротись за продовження виплат.

Два роки тому сім’я Ніни вимушено покинули домівку у Лисичанську. З першого дня у новому місті почала шукати себе.

“Ми виїхали 1 квітня 2022 року, коли в місті стало дуже гаряче і знаходитися там з дітьми було дуже небезпечно. Наразі ми проживаємо у шелтері. Це великий плюс для нас, адже я тут і працюю адміністратором. Але ж це невелика зарплатня, яка нестабільна”, – розповіла переселенка Ніна Бондар.

Шукали окрему квартиру, але орендувати житло на 4 людини можливості не мають – задорого. Бюджетні варіанти не для проживання із дітьми.

“Мені запропонували однокімнатну квартиру за 5 000 гривень. Ми прийшли, а власниця каже, що за перший місяць ви не будете платити, бо там треба зробити прибирання. Ми зайшли, а там до цього жили алкоголіки, які привласнили все, що могли. Якщо нас лишити цих виплат, то ми просто не зможемо тут жити”, – каже Ніна.

За розпорядженням кабміну, з 1 березня виплати автоматично продовжуються тільки для найбільш вразливих категорій ВПО. А саме:

Крім того, деякі категорії ВПО можуть наново подати документи, аби продовжити виплати ще на півроку. У Оксани двоє дітей. Жінка каже, їй дуже допомагають ці гроші, бо сім’ю треба годувати.

“Що робити далі, якщо заберуть допомогу ВПО? Кажуть, що до 6 років. Але далі буде видно. Зараз не йду туди, бо там дуже багато людей, всі ринулися туди, всі намагаються щось зробити”, – ділиться переселенка Оксана.

Первинну допомогу по оформленню документів та психологічне розвантаження ВПО отримують прямо у шелтері.

“Надаємо юридичні та психологічні консультації, допомагаємо з кар’єрною консультацією – пропонуємо платформу для всебічного розвитку. У нашому новому майданчику, геокуполі, вуличному майданчику для розвитку дітей, проводяться арт-терапії та розважальні заходи”, – повідомила керівниця шелтера переселенців Луганщини Ганна Рясна.

Не опускати руки, а боротись за продовження виплат вирішили переселенці, які проживають у шелтері

“Ось петицію, яку я підписувала кілька днів тому. Я брала участь у цьому, тому що це стосується і мене”, – каже Оксана.

Петиція на сайті Кабміну про продовження держдопомоги усім ВПО вже набрала необхідну кількість голосів, а саме 25 тисяч. Тож тепер її мають розглянути в Уряді.

Читайте також: Несподівана знахідка: військовослужбовець знайшов половецьку бабу на лінії фронту