Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як попередити рак або вчасно виявити хворобу – коментар лікаря

Щороку на Дніпропетровщині фіксують 10-12 тис нових випадків онкології. Дотримуючись рекомендацій лікарів, є шанс попередити цю хворобу або виявити її на ранній стадії. Зокрема, слід проходити регулярні обстеження та вести здоровий спосіб життя. Про це повідомили під час брифінгу в обласній військовій адміністрації.  

«У медзакладах Дніпропетровщини зареєстровано понад 85 тис онкохворих. Рак – це не вирок. Більше шансів впоратися з недугою – на ранніх стадіях. Тому слід вчасно звертатися до лікарів та регулярно проходити профілактичні обстеження», – зазначила заступниця гендиректора Дніпровського обласного клінічного онкологічного диспансеру Галина Донченко.  

Вона додала: у жінок найчастіше виявляють рак молочних залоз, а у чоловіків – рак легенів. Людям старше 40 років необхідно регулярно перевірятися раз на рік, навіть за відсутності скарг. Зокрема, проходити гастроскопію, бронхоскопію, колоноскопію. Для жінок – мамографію та гістероскопію.  

А ще – вести здоровий спосіб життя. Відмовитися від шкідливих звичок, нормалізувати харчування, збільшити фізичну активність.

Щороку 4 лютого у світі відзначають День боротьби з раком. Щоб підвищити обізнаність про онкологію та сприяти вчасному виявленню і лікуванню хвороби.  

Читайте також: Десять юних митців представлятимуть Дніпропетровщину на всеукраїнському Шевченківському конкурсі