Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Двоє підприємців з Дніпра намагалися продати Ірану турбореактивні авіадвигуни

Служба безпеки України викрила двох підприємців з Дніпра, які намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36. Вони планували продати їх іранцям за 400 тис. доларів. В подальшому ці двигуни могли використовуватися на військово-транспортних літаках, повідомили у пресслужбі СБУ. 

Аби перетнути митний кордон України, ділки намагались замаскувати авіадвигуни під комплектуючі для магістральних газогонів. Для цього вносили недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій. Проте співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку і заблокували її.

За даними слідства, до вивозу стратегічного обладнання причасні двоє власників дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу й Африки. А двигуни ці раніше були викрадені під час ліквідації одного з держпідприємств.

Ділки планували зробити “косметичний” ремонт цих агрегатів і виготовити на них підроблені документи для подальшого продажу. Авіапродукція зберігалася в ангарі на території підприємства. Саме там її виявили правоохоронці при обшуках за місцем роботи фігурантів.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: В Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб