Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чим загрожує економіці підвищення облікової ставки до 25% – роз’яснення Нацбанку

В Нацбанку кажуть, що в результаті підвищення облікової ставки до 25% не очікують значного негативного впливу на обсяги кредитування в Україні. І ось чому.

По-перше, вартість кредитів банки визначають, орієнтуючись не на розмір облікової ставки, а на фактичну вартість фондування: депозитів населення та бізнесу.

По-друге, з початку повномасштабної війни кредитування зростає переважно за рахунок участі банків у держпрограмах, зокрема «Доступні кредити 5-7-9%». А умовами цієї програми передбачено фіксовану ставку для позичальників.

Крім того, ставки за новими гривневими кредитами бізнесу включають плату за ризики, що є значно вищими в умовах воєнного часу. Тож кредитні ставки на тлі ризиків, спричинених повномасштабною війною, вже зросли – навіть за незмінної ключової ставки.

Також банкам важливо підтримати клієнтів у скрутних обставинах. Для цього фінустанови йдуть на поступки клієнтам, які зазнали фінансових труднощів через війну, зокрема пропонуючи реструктуризації та тимчасово нижчі кредитні ставки.

«Якщо провести зрозумілу кожному медичну аналогію, то в критичній ситуації першочерговим завданням є виключення загрози життю пацієнта. Мінімізація ризику фінансової кризи шляхом забезпечення макрофінансової стабільності  – пріоритет номер один як для Національного банку, так і для всіх відповідальних державних інституцій», – підсумували в НБУ.

Читайте також: “Час грає проти нас, і ми можемо на довгі роки втратити наші території” – Корбан прокоментував публічний виступ путіна