Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Чи буде «стрибок» долара після впровадження гнучкого курсу?

Національний банк оголосив про перехід від режиму фіксованого курсу. Тепер офіційний курс долара почне змінюватися – вперше з липня 2022-ого. Попри очікування та страхи багатьох українців, наразі не йдеться про те, що курс американської валюти в обмінниках «злетить у космос». Регулятор планує і надалі підтримувати гривню, але при цьому дозволяти її курсу реагувати на певні ринкові тенденції.

Національний банк повідомив, що з 3 жовтня 2023 року переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Про підвищення цін на продукти вже кажуть й на ринку.

Кажуть, що ціни ростуть через підвищення вартості закупівлі товарів. Але ситуація міняється з кожним днем.

Втім експерти запевняють, для звичайних покупців на готівковому ринку нічого не зміниться.

Тому нічого жахливого не відбулося і ніяких панік немає. Принаймні для людей, які на сьогоднішній момент тримають або гривню або долари й чекають, що робити з тими грошима. Валютна ситуація в Україні не змінилася.

Тепер офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься розпорядженням НБУ.

«Тобто в любому випадку все залежить від НБУ. Тому це точно не вільне плавання. Це просто спроба трошки допомогти Міністерству фінансів і експортерам. Яким безперечно буде вигідніше продати свою валюту по курсу який є вищим ніж той, який є зараз», – зазначив економіст Олег Пендзин.

Прогнози, що курс долара одразу різко зросте, не відповідають дійсності.

«Основним гравцем на цьому ринку є НБУ, він щоденно продає до 150 млн доларів. Він продає. Він задовольняє весь попит, який існує. Ну з якого дива, раптом має сильно курс скакати або укріплюватися, або послаблюватися. Ну, щось міняється в порядку продажу нацбанком цієї валюти ні, не міняється», – додав він. 

Курс на готівковому валютному ринку, де населення купує і продає валюту, встановлюватиметься так само, як і раніше з початку повномасштабної війни.

Читайте також: Чи вдався експеримент із жіночим купе