Site icon Телеканал «ДніпроTV»

15 занять аби заговорити у побуті: для батьків Дніпра організували мовні клуби «Українською, будь ласка» 

У Дніпрі організували мовний курс «Українською, будь ласка» для батьків учнів міських шкіл. Все, аби їхні діти чули українську не лише у школі, а й у побуті. На курс із задоволенням долучилась мама другокласника гімназії №80 Марина Шкурупій. Жінка родом із Енергодара, але з 2007 року проживає у Дніпрі. Каже, що раніше у побуті вона частіше говорила російською, але з початком повномасштабного вторгнення вирішила перейти на українську. 

«Я виросла у російськомовній родині, і в мене школа теж була російськомовна. Тож я дуже хочу, аби дитина моя говорила українською. Звісно, що коли я вирішила перейти на рідну мову, то я багато слів перекладала у голові, і через це більше говорила «суржиком», ніж українською. Тож інколи виникав бар’єр у спілкуванні. На цих курсах немає сухої теорії, лише ті знання, які знадобляться у побуті. Наприклад, сьогодні тема у нас «Розмови за сніданком». І нам наводять ті слова, які можна легко додавати у мову і спілкуватись з родиною за сніданком. Щодо моєї дитини, то сину спочатку теж важко було говорити повністю українською, але на сьогодні він вже майже не говорить російською. Тож бажаю усім батькам не боятись, долучатись до курсів та вивчати рідну мову», – поділилась Марина Шкурупій. 

Такі мовні клуби організували у лютому у 8 районах Дніпра. Нині вже батьки пройшли три заняття. Все, аби діти чули українську не лише в школі, а й удома. 

«Важливо, аби кожен дніпрянин врешті перейшов на державну мову, адже кожен, хто спілкується українською, тримає мовний фронт та захищає нашу незалежність. Програма була складена для батьків найкращими вчителями української мови нашого міста. Цей курс ми розділили на 15 занять, які проходять щочетверга та тривають півтори години. Про ці курси ми розказали усім батькам заздалегідь, і коли відкрили реєстрацію на них, то нам подали заявки понад пів тисячі батьків. Звісно, що всіх ми взяти не могли, адже у нас усього 8 груп і кожна налічує 25 людей. Все, аби кожен із батьків міг комфортно вивчати українську. Тобто усього до першого курсу долучилось 200 батьків. Під час цих курсів всім  роздали допоміжні матеріали та дають домашні завдання, аби людина могла практикувати мову вдома. Це тести, після яких батьки самі себе можуть одразу перевірити, а також наші педагоги рекомендують різноманітну літературу. А у травні на День родини ми запросимо усіх наших учасників долучитись до невеличкого свята, на якому запропонуємо багато цікавинок, які будуть пов’язані з українською мовою», – розповіла керівниця КУ «Центр професійного розвитку «Освітня траєкторія» Тетяна Нікіфорова.

На курсах батьки вивчають різноманітні теми: від спілкування українською у побуті до ділової української. Після завершення 15 уроків, такі заняття планують продовжити. Тож слідкуйте за інформацією щодо реєстрації на новий курс на сторінках департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.

Читайте також: «Пішов на фронт, щоб моїм дітям не довелося тікати за кордон», — піхотинець Олександр