Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Адаптація та реабілітація: як у Дніпрі піклуються про дітей з особливими потребами

У Дніпрі продовжують допомагати дітям з особливими потребами. Залучають різні методи та фахівців. Працюють не лише з дитиною, а й з батьками. 

У Дніпрі діє служба раннього втручання «Довіра». Тут опікуються сім’ями з дітьми, які мають порушення психічного та фізичного розвитку.

Маргарита Бєляєва, заввідділенням служби раннього втручання Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Довіра» ДМР: «До складу команди у нас входить лікар-невролог, психолог, фахівець фізичної реабілітації – реабілітолог. Також дефектолог і логопед. Тому звертаються сім’ї з дуже різними нозологіями. Це може бути і затримка мовного розвитку, затримка психічного розвитку, є затримка саме фізичного розвитку, є окремі індивідуальні випадки, які собою містять і те і інше».

Юлія зі своєю дитиною до центру звернулися торік. Маленькій Софійці допомагають різні фахівці.

Юлія, мати: «Мені хотілося дещо уточнити по розвитку своєї дитини. В мене були деякі питання, які я хоті задати спеціалістам. Вони нам допомогли в цьому. Ось, ми вже ходимо пів року. Я бачу, в нас є вже певні результати. Я їми дуже задоволена».

Підхід до кожної дитини індивідуальний. План реабілітації розробляють спільно з батьками. Тому фахівці працюють зі всією родиною.

Маргарита Бєляєва, завідувачка відділенням служби раннього втручання КЗСЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Довіра» ДМР: «Для кожної сім’ї ми вибудовуємо індивідуальний сімейний план, в якому прописані чіткі цілі. В залежності від того, наскільки потребує і якого впливу на розвиток дитини, від цього і залежить, яка команда і хто ключовий фахівець, як ми працюємо».

Всього за 2022 рік службою надано 870 індивідуальних послуг. Також провели 25 групових занять для батьків, які виховують дітей з вадами розвитку.