Site icon Телеканал «ДніпроTV»

90 років міському архіву та допомога Дніпру від міста-побратима

Допомога Дніпру від міста-побратима Кельн та 90-річний ювілей міського архіву. Черговий містом, секретар Дніпровської міськради, Олександра Санжара привітав працівників управління архівної справи Дніпровської міської ради з ювілеєм, а також перевірив виконання доручення міського голови щодо надання гуманітарної допомоги навчальним закладам освіти, які найбільше цього потребують.

Євгенія Миколаївна 37 років свого життя віддала Дніпровському архіву.

«На початку своєї діяльності, коли прийшла в архів, думала попрацюю пару років і все, але робота зацікавила, і я зрозуміла, що вона дуже важлива для нашого міста і наших мешканців», — розповідає Євгенія Савінченко, працівниця міського архіву.

Цьогоріч заклад відзначає ювілей — 90 років із дня відкриття. Привітати співробітників завітав і секретар міської ради.

«Цей архів обладнаний багатьма системами для того, щоб документи залишились у незмінному стані. Найголовніше в архіві — це не інженерна система, а люди які зберігають ці документи, працюють з ними, оцифровують. Наші люди — це найголовніше, що тут є», — пояснює Олександр Санжара, секретар Дніпровської міськради.

Міський архів постійно поповнюється. Задля фіксації подій у місті заклад співпрацює і з істориками.

«Що засідання нашої міської ради, які були присвячені обороні нашого міста, а потім мобілізаційним рухам, волонтерським, що евакуація наших людей на захід, що збір речей, співпраця з ВПО — це все фіксує ось ця хроніка воєнних подій», — говорить Валентин Рибалка, начальник експозиційно-виставкового та видавничого відділу КЗ «Музей спротиву голодомору» ДМР.

Лише за останні три роки кількість відбору та експертизи цінності документів, що підлягають внесенню до Національного архівного фонду, збільшилась на 265%.

Наступна локація — дніпровська школа № 29. Нещодавно заклад отримав неабияку допомогу. 75 планшетів та меблі для навчання. Все для того, щоб діти могли комфортно та якісно отримувати знання.

«Благодійна організація ротарі клуб передали для школи планшети. Це величезна подяка для німецького народу і маста Кельн за таку допомогу, ми справді міста-побратими, і ось це побратимство реалізується в тяжку годину», — ділиться Олександр Санжара, секретар Дніпровської міськради.

За допомогою нової техніки та меблів у закладі облаштували три кабінети для навчання: фізики, інформатики та тренінговий кабінет.

Читайте також: Оновлення трамвайних переїздів Дніпра