Site icon Телеканал «ДніпроTV»

300 дітей у Дніпрі мерзнуть через дії “Укрзалізниці”

Взимку без тепла. Філія “Укрзалізниці” з жовтня місяця припинила теплопостачання у центр дитячої та юнацької творчості, що в Самарському районі Дніпра. Гуртківці самостійно сплачують за тепло на своїх поверхах. Іншу частину будівлі “Укрзалізниці” стало опалювати невигідно, тому перекласти тягар вирішили на позашкільний заклад. Тож поки залізничники фігурують у скандалах та розслідуваннях правоохоронців, заняття дітей під загрозою – у класах температура сягнула позначки в 10 градусів, а батьки б’ють на сполох.

“Так, ось ми можемо підійти, вони зовсім холодні. Ви бачите які тут вікна ще старі, тому температура відповідна у приміщені. Батарея, тут вона одна єдина і вся холодна”.

Холодні ноги та руки. Батьки вихованців центру дитячої та юнацької творчості, що на житломасиві Північний, б’ють на сполох. Там температура в приміщеннях нижче десяти градусів.

Світлана, мати вихованців:”Тренера как могут, вот и директор, обеспечили хотя бы обогревателями. Включают в раздевалке, в зале. Но вы ж понимаете, что это временные меры. Когда будет мороз -20, я думаю, что эти обогреватели уже не помогут. Будет очень холодно”.

Все це через лист, який керівництво центру отримало ще на початку жовтня. Мовляв, у них закінчився термін оренди ще у 2009 році, тому теплопостачання з жовтня місяця припинять.

Дар’я Стоянова, директорка «Центру дитячої та юнацької творчості» Дніпровської міськради: “Ми, зі свого боку, писали неодноразово листи, зверталися щодо укладання договору оренди. Нам приходять відповіді із Києва, із філії, котра розташована саме тут, щодо того, що це можна зробити лише через систему Прозоро”.

Дар’я Стоянова каже: з 2016 року “Укрзалізниця” не надавала документи на укладання нового договору оренди. Натомість вирішує питання через подачу позовів до Господарського суду. В міській раді кажуть: ситуація не нова, давно намагаються вийти на зв’язок з “Укрзалізницею”.

Анна Браткова, заступниця директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради: “Департамент щорічно сплачує судові позови в повному обсязі. Тобто наші відносини на сьогодні складаються таким чином: ми намагаємося укласти договір тому, що більше 30 років в цьому приміщенні знаходиться заклад позашкільної освіти, де постійно займається приблизно 300 дітей в різні часи, по-різному, і більше буває навіть. Історія не нового дня. На сьогодні ми сплатили всі позови, ми не маємо жодної гривні заборгованості по жодному типу комунального платежу”.

Натомість навчання дітей під загрозою. Анна Браткова зазначає: згідно закону, заборонено проводити освітні процеси, якщо температура приміщення нижче 14 градусів. А там зараз 10 і нижче. В чому причина такої байдужості до дітей, вирушаємо питати у регіонального управління “Укрзалізниці”. Знімальну групу перенаправляють в іншу структуру, мовляв, до Придніпровського управління відношення не мають.

“Мы к этому отношения не имеем. У нас есть строительно –монтажное управление”, – “Ну, ви ж як керівництво?” – “Нет. Нет”.

Телефонуємо у Дніпровське територіальне управління філії «Центр будівельно – монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» “Укрзалізниці”, з якими намагаються вже який рік поспіль налагодити зв’язок міськрада й центр позашкільної освіти. З журналістами там спілкуватися також не бажають.

Поки “Укрзалізниця” не квапиться укладати нові договори та ігнорує здоров’я дітей, малеча вимушена сидіти в неопалювальних приміщеннях впродовж скорочених занять – все через холод.

Елеонора Кудлай, вихователь гуманітарного гуртка: “Ми не можемо працювати нормально. В мене, наприклад, гуманітарний гурток і ми працюємо руками, і ось діти також працюють руками. Руки стинуть, холодно, діти не можуть довго находитися в приміщенні. Вони не можуть, скажімо так, сидіти повністю роздягнутими. Тобто вони повинні одягати теплу одежу – це їм заважає”.

Альтернативної будівлі з усіма наявними класами та потребами для центру позашкільної освіти на житломасиві Південний немає. А пропозиція залізничників — платити за опалення всієї будівлі – освітянам не по кишені. Тому залишається надія на здоровий глузд керівництва та швидке вирішення ситуації.