Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«20 місяців в пеклі!»: у Дніпрі родичі військовополонених організували виставку

«Україна чекає своїх героїв». У музеї сучасної російсько-української війни у Дніпрі відкрилася виставка, ініціатором якої стали родичі військовополонених. Їх мета – ще раз розповісти суспільству про героїчний подвиг воїнів Маріупольського гарнізону та нагадати про українських військовополонених, які майже 2 роки знаходяться у ворожому полоні.

86 днів, 82 з яких – у повному оточенні. Виставка «Україна чекає своїх героїв» присвячена героїчній обороні Маріуполя. На сьогоднішній день понад 1500 захисників Маріуполя досі залишаються в полоні. Один з них Сергій, коханий Дар’ї. Поки військовий перебуває в катівні ворога, жінка бориться за його життя і всіх полонених – в тилу.

«Мій коханий Сергій, строковик військової частини 3057. Він знаходився в Маріуполі в самому пеклі. Зараз він в полоні на непідконтрольній території. Живий, сподіваємося що все з ним добре. На початку ми збиралися на мітинги, їздили в Київ. Висвітлювали там тему. Щоб не забували про полонених – це найголовніше. Ми хочемо нагадати, що дуже багато полонених знаходиться в катівнях», – розповідає дівчина військовополоненого, співорганізаторка виставки Дар’я Жирова.

Ще одна з організаторок виставки – пані Алла. Востаннє вона спілкувалася зі своїм чоловіком у травні 2022. Зараз вона виховує їх чотирьох річного сина, який теж сумує за татом.

«Буквально вчора дивився фото чоловіка на телефоні. Телефон погас, і він почав плакати та запитувати: «Де мій батько?!». Часто обіймає фото. Йому коли грусно, він йде в кімнату і сідає в угол і ось так тримає рамку і плаче. Дуже сумує», – каже дружина військовополоненого, співорганізаторка виставки Алла Шкіряк.

Фотографії військових, картонки з мирних акцій та фільм про захисників Азовсталі. Один з головних посилів виставки: полон – це не опція для збереження життя! Полон – це катування, голод та холод!

«Я родом з Маріуполя. Я пережила цей жах. І Драмтеатр і Азовсталь. Там ніч ставала днем. Бої не вчухали. Постійні авіанальоти. Вижити практично не можливо було. Там не було в них нормальної медицини, їжі. Мого чоловіка було поранено в ногу і в нього досі осколки в нозі. 20 місяців пройшло і росіяни не надають ніяку медичну допомогу», – згадує дружина військовополоненого, співорганізаторка виставки Тамара Корягіна.

Понад 200 відвідувачів завітали на відкриття виставки: маріупольці, які евакуювалися до Дніпра, родини військовослужбовців, члени родин полонених і родин загиблих, а також мер Маріуполя Вадим Бойченко.

«Так, Маріуполь – місто герой, але ми не забуваємо завдяки кому він місто – герой. Так зараз ще багато військових в полоні. Наша мета – щоб ніхто не забував про наш борг повернути наших героїв на українську землю», – наголошує міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Виставка проходить в Музеї сучасної російсько-української війни.

«На виставці ви можете бачити прапори кожного підрозділу, який захищав місто Маріуполь та Азовсталь. Також на виставці можете бачити героїв, полонених, які зараз находяться у російському полоні», – розповідає співорганізаторка виставки Наталія Коломенська. 

«Є такі речі , які забувати – ми банально не виживимо, як народ, як нація, якщо ми це збудемо. І завдання нашого закладу полягає в тому щоб зберігати цю пам’ять, доносити цю пам’ять до всіх наших мешканців», – наголошує в. о. директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Олександр Старік. 

Кожну суботу о 12:00 родичі військовополонених проводитимуть безкоштовну екскурсію та показуватимуть створений ними фільм, присвячений захисникам Азовсталі. Виставка працюватиме щодня, окрім понеділка, з 10 до 16. Вхід вільний.

Читайте також: Унаслідок атаки рф на Нікополь постраждали 2 людей: прокуратура розпочала розслідування