Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Скандал довкола Обухівського лісу у Дніпрі: що відбувається

Як ми повідомляли раніше, 13.5 гектарів лісової ділянки біля Полтавського шосе Дніпропетровська облдержадміністрація виділила у довгострокове користування приватним компаніям. Навколо території швидко звели паркан, за яким почали вирубувати дерева. Це викликало обурення у місцевих, після чого вони почали акції за збереження лісової зони. Що відбувається зараз – про це говорили у програмі “Твій вечір” на каналі ДніпроTV.

“Влітку встановили електроопори. Ми думали – це якийсь благоустрій свого роду, людям зробили чудово: буде світло, будемо ввечері гуляти. Тому що в нашому лісі гуляють дуже багато людей, цілий рік гуляють, і ми як би не надали цьому великого значення, – розповіла одна із захисниць лісу Віра Танська. – Але коли встановили паркан: фундамент замішувався, обсмажувалися ці стовпи. Це говорить про те, що це не на один день, не на один місяць, не на один рік. І ми зрозуміли, що справа пахне смаженим”.

За словами активістки Олени Сіроштан, перше, що зробили місцеві мешканці – стали розповідати про захват лісу усім, хто був готовий слухати.

“Забили на сполох дуже сильно і у фейсбуці і просто, знаєте, передавали з вуст у вуста. У нас ніби район немаленький, але всі один одного знають, всі між собою спілкуються. Зрештою, справа дійшла до того, що об’єдналися, зробили мітинг, на якому було присутнє дуже багато місцевих мешканців, – розповіла Олена Сіроштан. – Ми на мітинг запрошували представників із ОДА, з прокуратури, поліції. Відгукнулася поліція, з ОДА представників не було. Представників забудовника запрошували – теж ніхто не з’явився, жодних пояснень нам не дав”.

До цього часу паркан так ніхто і не прибрав.

“У нас була перша вимога – прибрати огорожу. У принципі, потрапити туди можна. Але паркан стоїть”, – пояснила Віра Танська. 

Активісти вважають, що на спірній ділянці планують побудувати турбазу. Про це стало відомо з матеріалів кримінального провадження, з якими ознайомлювалися місцеві мешканці. 

“Вважаю, це (ситуація навколо Обухівського лісу – ред.) пов’язано в першу чергу з ситуацією поблизу об’їзної дороги, і це там було виділено в минулому році в довгострокове тимчасове користування лісова ділянка двум фирмам. Приблизно в середині цих ділянок знаходяться водойми. А, самі розумієте, якщо водойми, то, в першу чергу, для нашої області це дуже актуально,особливо в літній період. Річ у тому, що користувач, окреме юридичне лице, яке розпоряджається цією лісовою ділянкою, це Дніпровський лісгосп. Вони виїжджали, у них є договір з цими підприємцями щодо довгострокового тимчасового користування. Ну, на жаль, не було домовленостей, грубо кажучі, цей паркан був без узгодження з лісгоспом встановлений. Зараз лісгосп подав на облдержадміністрацію лист розглянути це питання, якщо це можливо, комисіонально. Чому до облдержадміністрації? Тому що було договір заключений на підставі розпорядження  облдержадміністрації”, – повідомив перший заступник начальника Дніпропетровського управління лісового та мисливського  господарства Валерій Величко. 

За словами адвоката Дмитра Будко, землю передали законо.

“Треба виходити з того, для чого передавалася ця ділянка. Якщо для рекреаційних цілей, то це говорить про те, що це для відпочинку та туризму. При цьому встановлюється огорожа. При цьому 66-ту статтю Лісового кодексу, де зафіксовано право загального користування – збирати гриби-ягоди тощо, ніхто не скасовував. Так от у мене одразу виникає запитання: “Про яке рекреаційне використання говориться, якщо вже встановлено паркан?” Тобто, виходить, що вже громадяни обмежені, щоб використати цю територію. То де ж там рекреація, якщо я туди не можу пройти?”, – пояснює адвокат.