Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Домашнє насильство у Дніпрі: куди звертатися за допомогою

Що робити жінкам, які страждають від домашнього насилля? Куди їм звертатися по допомогу? Про це говорили у програмі “Твій вечір” на каналі Дніпро TV.

Як розповіла директорка комунального закладу соціального захисту “Центр соціальної підтримки дітей та сімей “Мамине щастя” Марина Земенкова, на першому плані діти. 

“Центр надає послуги на умовах стаціонарного перебування жінкам з дітьми, які знаходяться у складних життєвих обставинах, або зазнали домашнього насильства. Друге відділення, адреса якої не розголошується, приймає жінок без дітей, які постраждали від насилля, – розповіла Марина Земенкова. – Дніпро є єдиним містом в Україні, який розподілив ці дві категорії окремо. Жінка без дітей більш мобільна, ми думали, що це буде молода жінка. Але, на жаль, виявилося, що це категорія 60+, 70+, 80+. Така жінка страждає від насильства від своїх дітей. Нажаль, такі факти є”. 

Жінки в центр потрапляють по-різному. “В Дніпрі є сервіси, які надають послуги постраждалим від насилля. Це гаряча лінія міського центру соціальних послуг, є мобільна бригада, яка виїжджає, це наша поліція. Тобто  жінка може звернутися про допомогу, – говорить директорка комунального закладу. – З першого січня по сьогоднішній день в центрі, де працює відділення для жінок з дітьми, надали послуги 89 особам. З них 31 – жінка, тобто, 58 – це діти. “

Центр соціальної підтримки може надавати послуги впродовж 9 місяців. В окремих випадках – можна продовжити термін перебування до 1 року. “Наш центр надає послуги, починаючи з харчування мами та її дітей. У нас є і пральня,  ігрова кімната, праця з психологами, – каже Марина Земенкова. – Жінки та діти страждають від різних видів насилля. Не тільки фізичного, яке відразу видно, а й психічного, емоційного, економічного насилля.  І жінка не відразу пойме, що вона є постраждалою особою”.