fbpx
Зараз в ефірі: Мультфільми
Наживо

П’ятниця, 19 Квітня, 2024, 06:06:24

weather-icon
˚C

Сльози, мозолі, гопак та скандал – наші на Олімпіаді | 09.08.21

Згаснув у Токіо Олімпійський вогонь – а це значить, що XXXII Олімпійські ігри закінчилися. Я не завжди їх дивилася. Увійшли в моє життя вони п’ять років тому і виною став зовсім не інтерес до спорту. Але то вже інша історія.

На цьогорічних іграх українці зібрали 19 медалей і в загальному заліку посіли 44 місце (загалом 206 країн-учасниць). У нас 1 золота медаль, 6 срібних і 12 бронзових.

Першу медаль на Олімпіаді в Токіо Україні принесла дзюдоїстка Дар’я Білодід. У спортивному світі цю милу 20-річну дівчину побоюються і називають «Анакондою». Усі, включаючи саму спортсменку, очікували золота. Тож коли прийшлося змагатися за бронзу, як каже, сама спортсменка – на татамі виходити не хотіла. Тоді, її мама, яка і тренер за сумісництвом, сказала: «Якщо тобі не потрібна ця медаль, зроби це заради мене». І Білодід, як слухняна дівчинка, маму не підвела. Вона здобула бронзу і гірко розплакалася. Сльози нашої спортсменки зворушили увесь світ. Але тут хочу зауважити усім хейтерам та диванним експертам, що ця бронза –  це перша в історії незалежної України нагорода в жіночому дзюдо. А золото, наша Дар’я привезе нам із Франції, де відбудеться наступна Олімпіада.

Ще одну бронзу принесла Україні легкоатлетка з Дніпропетровщини Ярослава Магучіх. 19-річна спортсменка у фіналі підкорила висоту 2 метри. Та попри неабияке досягнення Ярослави у Токіо, обговорюють люди не її медаль, а злощасне фото. Після п’єдесталу Магучіх зробила спільну світлину із спортсменкою з Росії. У соцмережах вибухнув скандал, користувачі звинуватили її мало не у державній зраді. А заступник міністра оборони України Анна Маляр на своїй сторінці у Фейсбук пообіцяла «поговорити» зі спортсменкою. Як каже моя мама: «Нєт слов, одні емоції».

 

Каноїстка Людмила Лузан – виборола відразу дві олімпійські нагороди. Бронзу – в одиночному спринті на 200 метрів та срібло у двійці на дистанції 500 метрів. Ще в 2020 році у своєму Інстаграм спортсменка написала пост про зворотній бік медалі і показала усім свої стерті від тренувань долоні: «Максимально концентрируюсь на тренировке и не прислушиваюсь, что у меня что-то болит. Хотя, бывает слёзы сами по себе капают… В общем, перематываю пластырем пальцы, мажу Судокремом, йодом и полный вперед. Ответ один. На пути к своей мечте, ничто не остановит. Можно стерпеть эту временную боль, ради побед». І вона все стерпіла. І отримала свою нагороду. Пишаюсь!

Яскраву перемогу в Токіо вирвала 32-річна борчиня Алла Черкасова. Вона виграла сутичку за бронзову медаль у чемпіонки Олімпійських Ігор-2016 японки Сари Досі. Цьому поєдинку українка віддала всі сили, адже зізналася, що ці Олімпійські Ігри стануть для неї останніми в кар’єрі. Черкасова виграла достроково на туше, свою суперницю вона поклала на лопатки.

І виграв золото та станцював переможний гопак – наш борець і депутат Верховної Ради Жан Беленюк. У фіналі змагань з греко-римської боротьби він здолав триразового призера чемпіонатів світу угорця Віктора Лорінца. Після бою наш спортсмен розповів, що отримав травму за три тижні до Олімпійських ігор. Він не знав чи вийде врешті на бій. «Віра мого тренера допомогла мені. Дякую тренеру, спасибі мамі» – сказав Жан Беленюк.

І в останній день Олімпіади Олена Старікова здобула для України ще одну медаль. Спортсменка отримала срібло в спринті з велотреку. Вона і закрила нашу скарбничку нагород на Олімпіаді у Токіо-2020.

Наступні літні Олімпійські ігри відбудуться у 2024 році у Парижі. І я знову їх дивитимусь. Бо в моєму житті з’явилася ось така гарна традиція.